Anyajegy eltávolítás

Anyajegy eltávolítás

Az anyajegy eltávolító műtétet esztétikai, illetve egészségügyi okok indokolhatják. A szűrővizsgálat során észlelt melanoma gyanús, illetve bőrrákos anyajegy esetében azonnali műtét javasolt.

Az anyajegyek eltávolítása helyi érzéstelenítéssel történik, így a sebészi úton, szikével történő kimetszés gyakorlatilag fájdalommentes. A műtét után a varratok kiszedéséig a sportolás, illetve az intenzív testmozgás kerülendő.

Amit a bőrdaganatokról és műtéti kezelésükről tudni kell!

Testfelületünket borító bőr szervezetünk legnagyobb szerve. Feladata az emberi test védelme a külső fizikai, kémiai hőmérsékleti hatásokkal szemben, a biológiai működés állandóságának fenntartása és immunológiai feladatokat is ellát. Bőrünknek több járulékos eleme is van/haj, szőrök, köröm stb./ ezek közül az egyik legismertebb a festékes bőrdaganat – naevus -, ismertebb nevén anyajegy. Ezek lehetnek veleszületettek, illetve az évek során újabbak alakulhatnak ki. A szabályos szerkezetű festékes tumorok-esztétikai megjelenését leszámítva egészségügyi problémát nem okoznak. Ha azonban irritációnak kitett területen található, illetve sérülés érte, javasolt ezek eltávolítása, és minden esetben szövettani ellenőrzése. A másik jelentősebb bőrelváltozás, a rosszindulatú daganatok, melyek a bőr különböző sejtjeiből indulhatnak ki. Néhány rosszindulatú tumor távolabbi áttétet nem ad, lokálisan viszont korlátlanul terjed, roncsolva az ép bőrszövetet, illetve a kültakaró alatti szerveket.

Fontos, hogy ezeket a tumorokat időben eltávolítsuk, megfelelő ép zónával, lehetőleg amíg egyszerű kimetszéssel gyógyítható a betegség. Ha a daganat kimetszése során akkora bőrhiány keletkezik, hogy a sebszélek már nem egyesíthetőek, akkor a defectust lebeny plasztikával kell fednünk. A rosszindulatú daganatok egy másik csoportja távoli áttétet ad nyirokcsomókba, illetve más szervekbe. Ezek közül az egyik legjobban ismert daganat a melanoma, mely kialakulhat már meglévő anyajegyből is. Ezért rendkívül fontos a rendszeres bőrgyógyászati szűrővizsgálat. A melanoma sebészeti kezelése a daganat megfelelő kimetszéséből és a környéki sentinel /őrszem/ nyirokcsomó eltávolításából áll. Ezen képletek szövettani feldolgozását követően eldől, hogy a továbbiakban milyen kezelésre van szükség. Nagyon fontos, hogy akármilyen egyszerű dolognak tűnik is laikus szemmel ezen képletek eltávolítása, mindig megfelelően képzett szakemberrel végeztessük a műtétet, ezzel elkerülhetjük a nem megfelelő irányú, kórosan megvastagodott, sokszor torzító hegeket.

Érzéstelenítés: helyi

Beavatkozás időtartama: fél óra